Кой е най-добрия Протеин

  Как да изберем най-добър протеин

Какво определя качеството

Съставът на различните протеини може да бъде толкова уникален, че тяхното влияние върху физиологичните функции в човешкото тяло може да бъде доста различно. Качеството на белтъчини е от съществено значение, когато се разглежда хранителните ползи, които прием на protein може да осигури. Определяне на качеството на най-добър протеин се определя чрез оценка на състава на основните аминокиселини, смилаемостта и бионаличността на аминокиселините. Има няколко скали за измерване и техники, които се използват за оценка на качеството на protein.

Кой е най-добрия Протеин


 Protein Rating Scales

Protein Rating Scales: Степента на ефективност на протеин (PER) определя ефективността на белтъчини, чрез измерването на растежа на тялото. Тази техника изисква подаване на тест protein и след това измерване на наддаване на тегло в грамове на грам protein който се консумира. Изчислената стойност след това се сравнява с фиксирана стойност от 2,7, което е стандартната стойност на казеин protein. Всяка стойност, която надвишава 2.7 се счита за отличен източник на proteini. Все пак, това изчисление, не е удобно за оценка на качество и ефективност.

Всеки човек има различни нужди и предпочитания относно прием на белтъчини. Кое обаче определя качеството на един protein и кога казваме, че протеина е добър! Качеството на протеина, се определя от неговата Биологична стойност, нетното усвояване на protein, PDCAAS, и коефициент на ефективност на белтъчините. От основно значение, когато приемате protein е степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс. Какво означава това, ще разберете от нашата статия!

Биологична стойност (BV)

Биологична стойност (BV) на протеин е стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва белтъчините. Колкото по-висока е биологичната стойност на протеините, който използвате, толкова повече азот тялото ви може да поеме, да ползва, и задържа. 

В резултат на приема на  белтъчини с най-висок BV тялото усвоява най-много и най-пълноценно това което ядете, това  е от основно значение за вашето възстановяване и мускулна маса! Сега вече ще можете да си отговорите и на въпроса -защо има разликата в цената между различните proteini и заслужава ли си да плащам по-скъпо?

 В много  статии се пише за степента на усвояване и поддържане на положителен азотен баланс, като основна причина за определяне на биологичната стойност и качеството на белтъка на прах. Така е естествено ,но във много малко от статиите обръщат внимание, на факта, че  поддържане на положителен азотен баланс зависи и от множество фактори. Най-важните от които са :
  • пол
  • лично тегло (колко килограма тежите)
  • възраст
  • ниво на трениращия (с каква интензивност са тренировките)
  • какъв спорт практикувате
  • заболявания (моментно здравословно състояние)
  • генетични фактори,
  • продукти които използвате, за ускоряване на протеиновия синтез.

Или по друг начин казано, белтъчини с еднаква Biological Value, използвани от различни хора, ще се усвояват по различен начин в зависимост от тези фактори.

Това отговаря на логичните въпроси, защо едни човек приема 2 грама протеин на килограм тегло и не го усвояват пълноценно. И други атлети ,които стигат до 5 грама protein на килограм тегло и усвояват всичко пълноценно. И в двата случая се приемат еднакви източници на белтъчини с висока биологична стойност. Така че по-горе посочените фактори са от основно значение за усвояването на протеина и поддържане на положителен азотен баланс. Когато се правят такива, проучвания, за биологична стойност на протеините се спазват строги правила; тестваните хора са на строги диети и не участват в интензивни тренировки, които могат да доведат до употребата на протеини като източник на енергия. Такива мерки обикновено водят до сравнително точни резултати! И естествено тогава степента на усвояване и положителния азотен баланс може да се засече коректно.

От какво се определя Биологична стойност на протеините

Взимайки под внимание и по-горе написаното, Biological Value (BV) на протеините се определя от :
  • Профил и баланс на Аминокиселините - което означава да съдържат пълния спектър от аминокиселини- и наличието на essential amino acids така наречените незаменими аминокиселини
  • От степента на усвояване и задържане на белтъчини в организма
            степен на смилаемост (Digestibility, D), т.е. усвояването на разградения по храносмилателния път protein.
            поддържане  на положителен азотен баланс
Биологична стойност се изчислява като, съотношението между задържаният азот в тялото, и разградения и усвоен азот от храната чрез храносмилането. На етикетите на хранителни добавки за покачване на мускулна маса и възстановяване, като протеини, аминокиселини, пише за поддържане на положителен азотен баланс. Редовно ме питат какво е това?

Азотният баланс

Азотният баланс се определя от количеството на усвоения азот, отнесен към количеството на излъчения с урината азот. Когато количеството на усвоения азот е по-голямо от количеството на излъчения е налице положителен азотен баланс. Характерен е  при млади и подрастващи хора, когато в тях се натрупва телесна маса. Среща се още при бременност, при възстановяване след тежки и продължителни заболявания и при усилени фитнес тренировки, при което се натрупва мускулна маса. В обратния случай е налице отрицателен азотен баланс. Който е характерен при стари хора, след тежко и продължително боледуване. Нужните на човек от proteini са в зависимост от:
    • цели,
    • физически натоварвания
    • пол, 
    • възраст, 
    • тегло,
    • ниво на трениращия (с каква интензивност са тренировките)
    • какъв спорт практикувате
    • заболявания (моментно здравословно състояние)
    Тоест по-показател на базата количество белтъчини, който се абсорбира най-пълно да се даде 100% стойност, а на protein, който се абсорбира наполовина ще се даде  50% стойност. Белтъчини като 100 % биологична стойност е взет protein от яйца - Яйцата често се задава стойност 100. Белтъчини, който се абсорбират в по-голяма степен, може да имат стойност над 100-както е при йонно-обменени суроватъчни изолати, произведени при ниски температури с кръстосана микро и нано филтрация и Хидролизиран суроватъчен protein.

    Net Protein Utilization

       Net Protein Utilization: Използването на метода Net Protein Utilization за измерване и оценка на качеството на белтъчини е подобен на този при биологична стойност с изключение на това, че включва директно измерване на задържане на абсорбирания азот. Net използване на protein и биологична стойност както измерване на същия параметър на задържане на азота, обаче, разликата се състои в това, че биологичната стойност се изчислява от азот докато се абсорбира нетно използване на белтъчини е от азот поглъщане.

      Протеина е основен източник на азот в хранителни режим на всеки спортист и обикновен човек, установено е  че средното съдържание на азот в белтъците е 16%. Това е основата за всички методи, които определят качеството и количеството на белтъците. За оценка на биологичната стойност се използват две основни групи методи - биологични и химични. Биологичната стойност на протеина се определя по Концентрацията на азот .

      Количеството на азота в протеина на дадена храна се измерва , по количеството на азот в организма на човек ,което се изхвърля .От този метод на определяне на биологична стойност, се предполага, че протеинът, е единственият източник на азот в хранителния режим на човек. От това следва ,че количеството на белтъчини може да бъде изчислено въз основа на разликата между количеството азот от приетия protein и количеството отделян азот. Азотът, който не се отделя принадлежи към протеините, които се разграждат и се използва за изграждане на други протеини в тялото-мускулна маса. Този метод обаче, има слабост, не може да се предвиди влиянието на факторите които изложихме по-горе в статията!

      PDCAAS метод за оценка качеството на протеина

      PDCAAS метод за оценка качеството на протеина: През 1989 г. Организацията за прехрана и земеделие и Световната здравна организация (FAO / WHO) заяви, че качеството на белтъка, може да се определи и чрез съпоставяне на съдържанието на незаменимите аминокиселини в изследвания protein към съдържанието на същите аминокиселини в референтния модел на незаменими аминокиселини. Референтни стойности, които се използват са основани за незаменимите аминокиселини за деца в предучилищна възраст. Препоръката на съвместната декларация на ФАО / СЗО беше да се възползваме от тази референтна стойност и я изследваме за усвояемост на белтъка. Получената стойност се нарича (PDCAAS). Този метод е бил приет като предпочитан метод за измерване на стойността на белтък в храненето на човека. Въпреки, че в момента на PDCAAS е най-приети и широко използваният метод, все още съществуват ограничения, отнасящи се до надценяване в напреднала възраст (вероятно свързани с референтните стойности, основаващи се на млади индивиди), влияние на илеална усвояемост и antinutritional фактори .

      Аминокиселините, които се движат покрай терминалния илеум могат да бъдат важен маршрут за бактериална консумация на аминокиселини, както и всички аминокиселини, които достигат до дебелото черво не може да се използват за синтеза на протеини, въпреки че те не се появяват в изпражненията. Така, за да се получи наистина валидна мярка на фекална смилаемостта на мястото, където синтеза на proteini се определя в което е важно по-точно определяне.

      По този начин, смилаемостта ще осигури по-точна мярка на смилаемостта. PDCAAS, обаче, не са взети илиачна смилаемостта в своето уравнение. Това се смята за един от недостатъците на PDCAAS.Antinutritional фактори като трипсин инхибитори, лектини и танини, присъстващи в някои източници на протеини, като например соево брашно, грах и фава зърна са докладвани за увеличаване загубите на ендогенни proteini в терминалния илеум .Тези antinutritional фактори могат да предизвикат хидролиза на протеини и намалена абсорбция на аминокиселините. В зависимост от възраста на индивида способността на червата да се адаптират към диетични хранителни приеми на protein, може да намалее, в следствие от процеса на стареене.

      Полезна статия:

      Публикуване на коментар

      По-нова По-стара

      Протеинови изолати на прах

      протеинови изолати на прах цена

      Телешки протеинови добавки на прах

      телешки протеин на прах цена
      суроватъчен прах цена